måndag 31 januari 2011

Körning av grovt timmer med hjälp av Walle och Zoldat.

I helgen provades Nordsvensken Zoldat att arbeta i tillsammans med en annan häst i Timmerskogen.
Lars-åke tränade hingsten i att dra timmer med sax, samt att bistå Walle och praktikanten när riktigt grovt timmer skulle upp på kälken. Tekniken visades under förra veckans kurs och nu testades den på stockar vägande ett ton och förmodligen lite till.
Zoldat 1995 och praktikanten klarade dagen bra! Walle och Lars-åke jobbade på som de aldrig gjort något annat. Nya tricks visades och praktiserades när kälkar med grovt timmer välte och lade sig på sidan och kom upp på rätt köl medelst spakar (långa störar). Även manuell pålyftning av timmer provades med hjälp av kättingen till kälken.
Tyngdlagen upphävs fullständigt flera gånger under dagen och var provar man sådana här övningar om inte i en timmerskog, med hästar och någon som jobbat med sådant här i hela sitt liv!
Lars-åke har sina kurser i timmerhantering med hästar i skogen. Ny kurs med ett färre antal kuskar kommer att ordnas den 12-13 februari. Då visas alla momenten som nämnts ovan och som även syns på några av bilderna nedan.
Ett nytt inslag i timmerskogen var Restaurang Skogsgläntan som serverade en enkelradig meny:
Zoldatens ärtsoppa och plättar, allt lagat på praktikantens jägarkök. En fin och helt vanlig dag i timmerskogen blev det.

Mycket grov stock färdig att rullas på kälken.
Zoldat drar med timmersaxen kopplad till kälkens kedjor. 

Stocken på plats. Helt ljudlöst på några sekunder.

Walle.

Restaurant Skogsgläntan. Högt i tak i denna restaurang:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar